Skip to main content

Moestuin sessies

Het seizoen is begonnen. En na wat gestuntel ik dus ook. Wat een werk zeg, zo’n moestuin. Net een 2e bedrijf. Dat had ik vorig jaar in oktober, toen ik ‘ja’ zei tegen een moestuin van 80 m2 (!) niet gedacht. Ik dacht aan een overzichtelijk stukje grond van 4 bij 4. Gelukkig wilde een van mijn beste vriendinnen, Laura, graag meehelpen en nam een vriend 30 m2 van de moestuin van me over, dus hield ik ‘nog maar’ 50 m2 aan oerwoud over. Want zo lag het er in eerste instantie bij. Oh ja en ik kreeg bij de ‘sleutel’ de opmerking ‘niks voor een vrouw’ er gratis bij.

‘Winterklaar maken’, luidde het advies van mijn mede-moestuinhouders. Oftewel: omspitten en een zeil eroverheen. ‘En in februari gaan voor zaaien!’. Voor zaaien? ‘Hoe maak je een moestuin winter klaar’, ‘welke mest gebruik je voor een moestuin’, ‘hoe kun je het beste voor zaaien’ : allemaal zoektermen in mijn Google resultaten de afgelopen weken. En inmiddels heeft onze serre sinds afgelopen weekend een nieuwe functie, namelijk als kweekkas. Het staat vol met bakjes met (nu nog de zaadjes van) aardbeien, paprika, tomaten, courgette, broccoli, bloemkool, aubergine en kruiden.

Na 4 maanden mocht het zeil eraf en reed ik afgelopen vrijdagochtend met Laura richting moestuin. Het was prachtig weer! We hebben geharkt, geëgaliseerd, een mooie grens van maas keien gelegd tussen mijn 50 m2 en de overige 30 m2 en een pad aangelegd. En trots dat we waren. Dat we er daarna uitzagen alsof we letterlijk door de modder gerold hadden en op onze sokken naar huis zijn gereden, doet er niet toe. Het was heerlijk om buiten te zijn, de zon scheen, alle zorgen gingen opzij en ons batterijniveau zat weer op 100%.

     

Eenmaal thuis ontstond het idee. Laura runt samen met haar man Nick al enkele jaren een eigen bedrijf in onder andere yoga retreats in binnen- en buitenland (www.nlyogareizen.nl). Toen ik afgelopen jaar mijn eigen onderneming startte, hebben we veel kunnen sparren over waar we allemaal tegenaan liepen in het ondernemerschap. Als we nou eens elke vrijdagochtend onze ‘ondernemers-issues’ zouden bespreken? Een soort intervisie, maar dan in een moestuin. En als we dan tot waardevolle inzichten komen, waarvan wij denken dat we er anderen mee verder helpen, dan delen we die via LinkedIn en Instagram.

Komende vrijdag (morgen!) gaan we ermee beginnen. Koffie erbij: ik heb er helemaal zin in. Ondanks dat dan ook het bemesten op het programma staat..