Skip to main content

Is loopbaancoaching aftrekbaar?

 

Tot vorig jaar kon je bij de aangifte voor de Belastingdienst bepaalde kosten als studie- of scholingskosten aftrekken van je inkomsten. Per 2022 is dit veranderd. Er geldt nu een subsidieregeling die het STAP-budget heet. Stap staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en houdt in dat werkenden en werkzoekenden een subsidie van 1000 euro per jaar mogen besteden aan een studie, cursus of training. Deze scholingsactiviteiten zijn gericht op het verbeteren van je positie op de arbeidsmarkt.

Er zijn 4 tijdvakken waarop je deze subsidie kunt aanvragen bij het UWV en er is een maximumbedrag beschikbaar vanuit de overheid. Deze is voor het eerste tijdvak (maart 2022) al op.

Een Stap budget aanvragen kan alleen voor opleidingen, cursussen en trainingen die zijn goedgekeurd en opgenomen in het scholingsregister van DUO. Als ondernemer mag je de studiekosten voor een opleiding, cursus of training die je zakelijk volgt, wel nog aftrekken van je winst.

Voor werkenden en werkzoekenden met een maximaal mbo-niveau 2 afgeronde opleiding komt per april 2022 waarschijnlijk weer het Stap Ontwikkeladvies beschikbaar. Je kunt dan bij aangesloten loopbaancoaches gratis ontwikkeladvies krijgen. Een ontwikkeladvies maakt mensen bewust van hun huidige positie qua werk, van kansen op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden qua scholing en ontwikkeling. Ook kan door middel van het ontwikkeladvies samen gekeken worden naar de mogelijkheden van het STAP-budget. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.