Skip to main content

Hoe werkt een loopbaancoach?

 

Een loopbaancoach biedt meestal een vrijblijvend kennismaking- of oriëntatie gesprek. Op die manier kunnen zowel loopbaancoach als coachee (diegene die coaching zoekt) kijken of er een persoonlijke klik is en of de loopbaancoach de vragen van de coachee kan en mag oppakken. In dit gesprek wordt de aanleiding voor loopbaan coaching besproken, maar ook welke stappen er al zijn gezet door de coachee en wat diens verwachtingen en doelen van de loopbaancoaching zijn.

Als er een klik is en de vraag kan worden opgepakt, volgt een eerste sessie of het intakegesprek. Dit kan op locatie bij de loopbaancoach zijn, maar ook online of zelfs bij de coachee thuis als dat wenselijk is. In de intake ligt de nadruk op wie de coachee is, wat is zijn werkverleden, de levensloop met hoogte- en dieptepunten en hoe hebben die zijn leven en keuzes beïnvloed.

In de sessies erna wordt aan zelfanalyse gewerkt, waarbij de volgende 3 vragen vaak centraal staan:

Wie ben ik : wat zijn je drijfveren, interesses en kernwaarden?

Wat kan ik : waar ben je goed in, wat zijn je kernkwaliteiten, welke vaardigheden en competenties heb je verworven?

Wat wil ik : wat is je passie, waar droom je van, waar word je blij en enthousiast van? Wat geeft jou energie?

Soms maakt een loopbaancoach hierbij, naast gesprekken, ook gebruik van spel- of coaching materialen. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van de Beroepenschatkist, het kernkwadrantenspel en van kernwaarden & foto associatiespel. Andere loopbaancoaches zetten de natuur in, gebruiken metaforen of doen ook meer lichaamsgericht werk als er sprake is van een burn-out. 

Benieuwd naar wat ik als loopbaancoach voor jou kan betekenen? Plan een gratis loopbaangesprek in, dan bespreken we samen jouw loopbaanvragen en bekijken we of en hoe loopbaan coaching iets voor jou kan betekenen.

Plan hier je gratis loopbaangesprek!