Vergoedingsmogelijkheden
Zou je graag een coaching traject volgen, maar vormen de kosten een drempel? Dat kan ik me goed voorstellen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om loopbaan coaching vergoed te krijgen.
- Bekijk je CAO
In sommige cao’s is een persoonlijk ontwikkel budget (POB) opgenomen. Coaching draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent dat je als werknemer in overleg met je werkgever een loopbaan coaching traject vergoed kan krijgen.
- Vraag na bij de afdeling HR
Als jouw organisatie een HR-afdeling heeft, kun je hier navragen of er een opleidingsbudget is dat besteed kan worden aan coaching.
- Vraag na bij je leidinggevende of directeur
Als het goed voelt, kun je het gesprek aangaan met je leidinggevende. Een loopbaantraject hoeft niet per se te betekenen dat je meteen voor een nieuwe baan gaat. Misschien doe je via de coaching inzichten op die je kunt inzetten bij je huidige werk, om hier vervolgens met plezier nog jaren te werken. Maar andersom werkt het ook; een werkgever heeft baat bij medewerkers die goed in hun vel zitten en die gemotiveerd zijn. Jouw welbevinden is dus ook voor je werkgever van belang. Als dat betekent dat je na een coaching traject een nieuwe baan gaat zoeken, dan is dat in het belang van zowel werknemer als werkgever. Bedenk voordat je het gesprek aangaat met welk doel je wilt werken aan coaching. Je hoeft hierbij naar je werkgever toe niet in alle persoonlijke details te treden. Coachgesprekken zijn overigens altijd vertrouwelijk, ook als je werkgever betaalt.
Het is dus altijd aan te raden om de vergoedingsmogelijkheden te bespreken! Als je werkgever betaalt voor jouw coaching traject, maak ik graag een offerte op maat.
Wat als mijn werkgever niet vergoed?
Veel van mijn coachees betalen de coaching zelf. Dat heeft meerdere redenen. Soms weten coachees al vooraf dat ze hun huidige werkgever willen verlaten en betalen daarom liever zelf. Bijvoorbeeld als er sprake is van een carriereswitch of zelfstandig ondernemerschap. Anderen hebben momenteel geen werk, waardoor er ook niets vergoed kan worden, of zitten ziek thuis, wetende dat ze niet willen re-integreren. Ook wordt loopbaancoaching vaak gezien als een investering in jezelf, iets dat losslaat van je huidige werk. Ik heb het zelf betaald vanuit mijn transitievergoeding toen ik wegging bij mijn vorige werkgever.
Als coaching niet vergoed kan worden, zie het dan als een investering in jezelf en je loopbaan.