Skip to main content

Wat kost loopbaancoaching?

Loopbaancoaching kun je op eigen initiatief aangaan en dus zelf betalen (particulier). Je kunt ook onderzoeken of je werkgever loopbaancoaching voor je kan vergoeden, mits hier budget voor is.

  • Dit kun je onder andere checken in je CAO, als de organisatie waar je werkzaam bent hierbij is aangesloten. Vanuit sommige Cao’s wordt POB (Persoonlijk Ontwikkel Budget) aangeboden, een bepaald geldbedrag dat organisaties jaarlijks voor hun werknemers kunnen inzetten om de kosten voor een opleiding of coaching traject te vergoeden. Hier zitten soms wel bepaalde voorwaarden aan en dit kan weer per CAO verschillen!
  • Je kunt ook navraag doen bij de HR-afdeling van de organisatie waar je werkzaam bent. Zij weten vaak of er budget is voor loopbaancoaching.
  • Ook kun je, mits je je daar goed bij voelt, een gesprek met je leidinggevende aangaan over het bespreken van een loopbaan coaching traject en het vergoeden ervan. Zorg er dan wel voor dat je een duidelijk doel voor ogen hebt met de loopbaan coaching, dat gericht is op bijvoorbeeld het versterken van bepaalde vaardigheden in je functie.

Wanneer loopbaan coaching wordt ingezet bij re-integratie of outplacement, worden hierover afspraken gemaakt tussen jou en je werkgever en zijn de kosten voor de werkgever. Kijk bijvoorbeeld op de website van het UWV voor meer informatie hierover.

Kosten van een zelfstandig loopbaancoach versus een loopbaancoachingsbureau

Loopbaancoaches kunnen als zelfstandige werken (zzp-er) of in dienst zijn bij een organisatie of bureau. Wanneer een loopbaancoach als zelfstandige werkt, werkt hij of zij dus alleen en is er vaak sprake van een vast uurloon, een vaste prijs per sessie of een vaste prijs voor een traject. De ene loopbaancoach vraagt 40 euro per uur, een ander kan bijvoorbeeld door meer ervaring of specialisaties 120 euro of meer per uur vragen. Bekijk ook altijd goed of de prijs inclusief of exclusief btw wordt benoemd.
Ook trajectprijzen kunnen verschillen. De ene loopbaancoach biedt een traject van 4 sessies van 60 minuten, de ander een traject van 3 sessies van 90 minuten. Een oriëntatie gesprek voorafgaand aan een traject is meestal vrijblijvend (gratis). Dat gesprek wordt meestal gebruikt om te kijken of er een klik is tussen de loopbaancoach en diegene die coaching vraagt.

Naast zelfstandige loopbaancoaches zijn er ook bureaus waar loopbaancoaches in dienst werken. Er is dan vaak sprake van maatwerk, waardoor er geen eenduidige range is qua kosten voor loopbaancoaching. Sommige bureaus werken samen met het UWV en zij behandelen dus vaker re-integratie en outplacementtrajecten waar de werkgever voor betaalt.

Wat uiteindelijk het allerbelangrijkste is bij het kiezen voor loopbaan coaching is wat het jou kan opleveren. De waarde van een traject is uiteindelijk onbetaalbaar als jij erna weer met veel plezier naar je werk gaat! Het lijken vooraf altijd hoge kosten, maar uiteindelijk is het een investering in jezelf waar je de rest van je leven iets aan hebt!

Benieuwd wat ik als loopbaancoach precies voor jou kan betekenen? Tijdens een gratis oriëntatie gesprek onderzoeken we samen jouw persoonlijke situatie en bekijken we wat loopbaan coaching jou op dit moment kan opleveren.

Plan hier je gratis loopbaangesprek!
frisseblickcoaching_logo_kantoor