Skip to main content

Wat gaat jou aan het hart?  

Ik was eruit.
Ik zou een eigen praktijk starten.
Zelfstandig coach worden en mensen helpen.

Die keus maakte ik aan het eind van mijn eigen loopbaan traject.
‘En wat wordt je doelgroep?’ vroeg mijn loopbaancoach.
‘Mijn doelgroep?’ 
‘Ja doelgroep Annyck, wie wil jij helpen, waar ga jij van ‘aan?’
‘Waar ga ik van aan?!’
Daar moest ik dus nog even over nadenken.

Coach is een vrij beroep, iedereen kan zichzelf coach noemen. En er zijn ontzettend veel soorten coaching. Loopbaancoaches, jobcoaches, stress en burn-outcoaches, coaches die werken met paarden of honden (ik las zelfs met katten), met kinderen of ouderen, gespecialiseerd in hoog sensitiviteit, hoogbegaafdheid, voeding, sport, vitaliteit, geldzaken, noem het maar op..
Doelgroep keus genoeg dus.
Maar wat wilde IK?

Ik heb lang nagedacht over de vraag ‘waar ga jij van ‘aan’?
Oftewel: wat gaat jou aan het hart of welk probleem doet echt iets met je en zou je graag willen oplossen?
Geen flauw idee, dacht ik. Totdat ik het een paar keer meemaakte.

Vrienden, familie of bekenden vroegen wat ik ‘in between jobs’ deed. Ik benoemde het loopbaan traject en wat dat precies inhield. Dat ik me bezig mocht houden met mijn kwaliteiten, waarden, mijn visie op werk, waar ik energie van krijg etc. En dan kwamen ze: de dromen, verlangens en wensen.

‘Ja, als ik zou mogen/kunnen doen wat ik echt wilde, dan startte ik een zorgboerderij / ging ik voor mezelf beginnen / deed ik een studie psychologie / opende ik een conceptstore / werd ik reisleider, interieurontwerper, webdesigner’ etc.

De een na de ander benoemde dan dat hij of zij dan iets anders zou doen, dan het werk dat ze nu deden. En dat raakte me. Waarom DOE je dat dan niet? Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen als dat een stap te ver is (uit financieel oogpunt of gewoon omdat je verstand er nog niet aan toe is). 

Maar wat kost het je om het eens te onderzoeken? Wat kost het je om naar een open dag te gaan voor een studie die je eigenlijk al heel lang leuk lijkt? Of om eens te onderzoeken of je van je hobby, waar je zoveel plezier in hebt, misschien wel een betaalde baan kunt maken?  

Daar ging ik dus van ‘aan’: blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet zo geweldig vindt en waar je niet tot je recht komt. Zonder te weten wat dan wel bij je past, waar je wel blij van wordt en waar je wel voldoening in vindt.  

Ik was eruit. Dit is mijn doelgroep. Ik word loopbaancoach.