Skip to main content

Meet je werkgeluk
 

Je hebt er vast al eens over gehoord en gelezen. Werkgeluk. 
Zoekende naar werk dat echt bij me paste, kwam ik de term al regelmatig tegen.
En als zelfstandig loopbaancoach kan ik er natuurlijk echt niet meer omheen!
  

Ik las dat we ons werkgeluk in Nederland gemiddeld een 7,3 geven (2022).
Maar waar staat die 7,3 precies voor? Welke factoren spelen een rol?

Werkgeluk wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd, maar werkgelukdeskundige Elodie Blom omschrijft werkgeluk in haar boek aan de hand van deze 5 onderdelen:  

  • Betekenis 
  • Competentie
  • Autonomie 
  • Verbondenheid 
  • Plezier 

Voor elk onderdeel kun je jezelf enkele vragen stellen om jouw werkgeluk te onderzoeken.
Je geeft er bijvoorbeeld een cijfer op een schaal van 1-10 aan, telt deze 5 cijfers bij elkaar op en deelt dit door 5.

Hieronder vind je de vragen per onderdeel en een voorbeeld:

Betekenis: hoeveel voldoening geeft je werk je? Waar werk jij voor en kun je dat doel behalen in je werk? Welk gevoel heb je aan het eind van een werkdag: ben je voldaan en tevreden of uitgeput en gefrustreerd?

Stel je werkt als verpleegkundige. Jouw doel is om zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te helpen om beter te worden. Maar bij een gebrek aan goed materiaal zou je het gevoel kunnen krijgen dat je je doel onvoldoende bereikt en minder voldoening ervaart. Of je wilt doorgroeien naar een hogere functie, maar de organisatie biedt die mogelijkheid niet. Ook dan kun je het gevoel krijgen dat je vastzit in werk wat je te weinig voldoening geeft.  

Competentie: hoe goed ben jij in het werk dat je doet? Komen jouw kwaliteiten voldoende aan bod?
Gaat het werk je gemakkelijk af, ervaar je een soort ‘flow’?

Stel je werkt in de sales. Kwaliteiten als overtuigen, onderhandelen, assertief zijn en sterk kunnen argumenteren zijn dan handig. Als je deze kwaliteiten bezit, ben je waarschijnlijk erg goed in dit werk en gaat het je gemakkelijk af. Zijn dit niet jouw kwaliteiten, dan voel je je waarschijnlijk erg onzeker, kost het werk je veel energie voel je je zelfvertrouwen dalen.  

Autonomie: hoeveel vrijheid heb jij in je werk? Mag je bijvoorbeeld keuzes maken over hoe en wanneer je je werk doet? Of ligt alles vastgelegd in beleid?

Stel je werkt als webdesigner in dienst. Je bent verplicht gebruik te maken van het standaard programma van de organisatie, er is weinig ruimte voor eigen ideeën en creativiteit, je agenda wordt voor jou ingepland en je bent verplicht te werken op kantoor van 9 tot 5. Dan ervaar je weinig autonomie in hoe en wanneer je je werk doet. Als jij bijvoorbeeld liever ‘s avonds werkt en je mag je werkuren zelf indelen, dan zul je meer autonomie ervaren.

Verbondenheid: hoe verbonden voel je je met de organisatie waar je werkt? Hoe is de relatie met je collega’s en je leidinggevende? Is er sprake van erkenning, waardering en respect voor elkaar? 

Stel je werkt bij een organisatie waar iedereen erg op zichzelf is. Er wordt nooit samen koffiegedronken, iedereen werkt voor zich, vergaderingen zijn kort en bondig en je leidinggevende is eigenlijk nooit aanwezig. Iedereen loopt stipt om 5 uur de deur uit en er wordt eigenlijk nooit aan elkaar gevraagd hoe het gaat.  Dan zul je weinig verbinding voelen.
Sfeer op het werk schijnt de nummer 1 reden te zijn waarom werkzoekenden kiezen voor een bepaald bedrijf of organisatie. Veel mensen geven ook het feit dat ze zulke fijne collega’s hebben als reden om niet van baan te wisselen.

Plezier: hoeveel je plezier ervaar je in je werk? Wordt er veel gelachen, kun je jezelf zijn? Het kan trouwens ook zo zijn dat je wel plezier in je werk ervaart, maar geen voldoening!  

Stel je voor dat je samen met je collega’s een project succesvol hebt afgerond, er is soepel samengewerkt, iedereen heeft zijn of haar taak serieus genomen en het succes wordt gevierd. Of er wordt tijdens de pauzes samen gelachen en er wordt aandacht besteed aan verjaardagen, jubilea of feestdagen. Misschien staat er op jouw werk wel een pingpongtafel of biljart. Ook dit zorgt natuurlijk voor meer plezier op je werk.
 

Ga voor jezelf eens na welk cijfer je, op een schaal van 1 tot 10, op alle 5 de onderdelen zou geven.

Tel ze bij elkaar op en deel door 5.
Dit is jouw werkgeluk cijfer.

Ook ik heb mijn werkgeluk gemeten en kwam tot de conclusie dat vooral betekenis en competentie heel laag scoorden in mijn vorige werk.

Voor mij was dat de reden om een gesprek aan te gaan met mijn werkgever (zie ook mijn blog ‘Het gesprek’).

Je werkgeluk verdient regelmatig jouw aandacht. Organisaties kunnen veranderen, maar ook jouw eigen wensen en behoeften qua werk.

Ook ik ga regelmatig de 5 onderdelen na om te weten waar ik mijn werkgeluk kan bijschaven. Een soort APK dus! 

Wat is jouw score op werkgeluk?

Wat zegt deze score jou: zit je goed of is het misschien tijd voor iets nieuws?