Skip to main content

De 8 factoren van werkgeluk: wat betekenen ze voor jou?

 

Ben jij op zoek naar meer werkgeluk?
Maar weet je niet precies hoe?
Je bent niet alleen.
Steeds meer mensen zijn bewust bezig met werkgeluk.
En wat het voor hen betekent.
Want wat is werkgeluk nou precies? En hoe meet je het?
Onno Hamburger wordt gezien als de grondlegger van werkgeluk.
Hij deelt werkgeluk op in 8 factoren en die lees je in deze blog!

De 8 factoren van werkgeluk kun je volgens Onno verdelen in 2 groepen: de ik-kant en de wij-kant. Op de 4 factoren aan de ik-kant heb je zelf invloed. Daar draag je dus vooral zelf aan bij en die komen uit jou.Dat zijn plezier, voldoening, competentie en autonomie. De andere vier factoren worden sterker beïnvloed door de omgeving, je collega’s en de organisatie waar je werkt. Dat zijn vertrouwen, verbinding, zingeving en waardering, de wij-kant dus.

Werkgeluk gaat over jou, maar ook over de organisatie waar je werkt en hoe zij met werkgeluk bezig zijn. De ene organisatie is daar verder in dan de andere. En de aandacht voor werkgeluk in organisaties is gelukkig groeiende. 

Laten we de 8 factoren eens een voor een toelichten: 

Autonomie:

Autonomie gaat over de portie vrijheid die je krijgt in je werk. Kun je je werk doen in jouw tempo? Op een plek die je zelf gekozen hebt? Op jouw manier en werkwijze? Een organisatie met veel kaders, regels en protocollen staat autonomie in de weg. 

Vertrouwen: 

Het is fijn als je als medewerker het gevoel hebt dat wat je doet, goed is. Dat je leidinggevende of de organisatie achter je staat. Zolang je je werk maar gedaan krijgt. Kun jij tussendoor een uurtje naar de tandarts zonder dat daar argwaan over is? Een leidinggevende die overal bovenop zit en heel controlerend is, staat vertrouwen in de weg.

Verbinding:

We horen als mens graag bij een groep en voelen ons graag betrokken bij anderen. Verbinding geldt dus voor de mensen om je heen op de werkvloer. Heb je het gevoel dat jullie er samen voor gaan of werken jullie in eilandjes? Ken je je collega’s bij naam? Wordt er op maandagochtend gevraagd naar je weekend? Kun je in een vergadering open je mening geven? Heeft iedereen gelijke kansen?

Zingeving:

Doet jouw werk ertoe? Wat voeg je toe aan het eindproduct of dienst van de organisatie? Lever je een bijdrage aan een groter geheel? Zingeving in werk wordt steeds belangrijker, omdat we ons meer en meer met ons werk identificeren. We zijn graag zinvol bezig, een gevoel dat ons werk nuttig is en ergens toe leidt. Voor iemand die alleen maar vinkjes zet waar nooit meer een haan naar kraait, zal weinig zingeving voelen.

Waardering:

Hoe vaak krijg jij een compliment van een collega of je leidinggevende? Wordt jouw (extra) inzet voor lief genomen of echt gezien? Voel je je gezien en gehoord? Waardering betekent dat jouw inzet van waarde is, dat men blij is dat je er bent en met wat je doet voor de organisatie. Niet iedereen heeft waardering trouwens in dezelfde mate nodig. Hoe geldt dat voor jou?

Plezier:

Deze factor is het meest bepalend voor je werkgeluk. Ervaar jij plezier in je werk? Wordt er veel gelachen op de werkvloer? Is er sprake van een gezellige sfeer? Kun je energie halen uit je werk? Mag humor er zijn? Wordt er regelmatig iets georganiseerd, een verjaardag of mijlpaal gevierd samen?

Voldoening:

Als je geen voldoening uit je werk haalt, kan dat betekenen dat je je kwaliteiten onvoldoende kwijt kan of dat er te weinig (zichtbaar) resultaat wordt geboekt. Heb jij aan het eind van je werkdag het gevoel dat je iets bereikt hebt? Een voldaan gevoel van ‘Yes dat ging lekker vandaag’?

Competentie:

Competent zijn betekent doen waar je goed in bent, waar je talent ligt. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Als je die voldoende kunt inzetten en jezelf mag ontwikkelen, ervaar je voldoende competentie in je werk. Het is de belangrijkste reden dat medewerkers vertrekken: niet kunnen groeien en leren. Vind jij jezelf ‘goed’ in wat je doet? Wat zou je nog willen leren? Waar wil je beter in worden? En zijn daar op jouw werk voldoende mogelijkheden voor?

Dat zijn ze. De 8 factoren van werkgeluk.

Nu ben jij aan de beurt!  

Want hoe ervaar jij deze factoren op dit moment in je loopbaan?
Waar gaat het goed en waar mag meer aandacht voor zijn?

Let op: werkgeluk is iets waar je eigenlijk altijd bij stil mag staan.
Ben je bewust van wat werkgeluk voor jou betekent. 
En toets regelmatig of dat op dit moment wel voldoende is voor je.
Of dat het misschien tijd wordt om op zoek te gaan naar iets nieuws.

Klik hier om concreet aan de slag te gaan met jouw visie op werkgeluk.