Hoe maak je een carrièreswitch?
Je werk bevalt je niet meer. Het past niet meer bij je, je krijgt er geen energie meer van en je voelt aan alles dat je dit niet meer wilt. De rest van je carrière wil je iets gaan doen, waar je echt blij van wordt. Je weet in ieder geval wat je niet meer wilt. Maar wat je wel wilt? Daar ben je nog niet helemaal achter. Want: hoe maak je zo’n carrièreswitch?
Wat je moet weten als je een carrièreswitch wilt maken
Laat ik meteen met de deur in huis vallen: een carrièreswitch maak je niet zo 1,2,3. Daar gaat een heleboel zelfonderzoek aan vooraf. Om een bewuste en vooral duurzame keus te maken, moet je jezelf eerst goed leren kennen. Weten wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Het is bijvoorbeeld goed om te weten wat je belangrijk vindt in je werk. Wil ik autonomie? Vind ik klantgerichtheid belangrijk? Wil ik graag flexibele werktijden? De optie om thuis te werken, met je handen of liever met je hoofd aan de slag gaan?
Het is ook waardevol als je weet waar je goed in bent: wat zijn jouw kwaliteiten? (meer weten over kwaliteiten? Klik hier voor mijn blog daarover!) Waar ben jij echt goed in en wat heb je een potentiële nieuwe werkgever (of als zelfstandig ondernemer) te bieden?
Waar krijg je wel en geen energie van? Waar ga je van aan en welke taak laat je liever aan iemand anders over? Waar heb je een passie voor? Of heb je specifieke interesses die je terug wilt zien in jouw nieuwe baan?
En denk ook eens na over wat voor soort werkomgeving bij jou past. Werk je bijvoorbeeld liever alleen of in een team? Een groot bedrijf of kleinschalig? Ben je graag onderweg of heb je liever een vaste werkplek? Zijn fijne collega’s en werksfeer belangrijk voor je?
Welke baankansen zijn er bij een carrièreswitch?
Wat ook handig is om te weten, is of er baankansen liggen in de sector waar jij in wilt werken. Informatie hierover en welke beroepen er allemaal bestaan, kun je bijvoorbeeld vinden op de website van de Nationale Beroepengids (link). Zo zijn er natuurlijk op dit moment veel kansen in het onderwijs, de zorg en de ict. Maar ook HR wordt steeds belangrijker in een maatschappij waarin verzuim, burn-outs en vitaliteit een grote rol spelen.
Misschien wil je wel voor jezelf starten? Ook dan is het slim om eerst marktonderzoek te doen: welke organisaties of zelfstandigen bieden dit al aan in mijn omgeving? Wat heb ik te bieden? Voor wie? En hoe bereik ik die klanten?
Oriënteren bij een carrièreswitch
Ik zie in de praktijk veel klanten die een carrièreswitch (willen) maken. Van social worker naar een hondenuitlaatservice. Van verpleegster naar zelfstandig energetisch therapeut. Van orthopedagoog naar trainer in efficiënter werken. Van HR medewerker naar een eigen beauty salon. Van leerlingbegeleider naar leesconsulent. Van digitaal programmamaker naar coach voor jonge moeders. Fantastisch toch?! Ik heb natuurlijk zelf ook 4 jaar geleden de switch gemaakt van ambulant begeleider in de jeugdzorg naar loopbaancoach met een eigen praktijk. En dat ging ook niet zonder slag of stoot!
Maar wat ik sowieso altijd aanraad om te doen, is het volgende: ga meelopen. Als jij je afvraagt of een bepaald beroep wel voor jou is weggelegd, kijk dan of je iemand kent die dit werk nu al doet. Stel vragen, loop een dag mee, kijk welke opleidingen er misschien nodig zijn. Voel, proef en ervaar. Alleen dan kom je erachter of het beroep waar jij zo geïnteresseerd in bent, ook echt bij jou zou kunnen passen.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij die carrièreswitch?
In deze blog vind je een heleboel vragen om bij stil te staan als je van carrière wilt switchen. Met die vragen kun je zelf al aan de slag. In een loopbaancoachingstraject worden al deze onderwerpen stuk voor stuk met je doorlopen. En een stuk diepgaander natuurlijk.
Kom je er echt niet uit en kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw carrièreswitch? Kijk dan eens of mijn aanbod past, of plan een gratis kennismaking om te kijken of ik jou als loopbaancoach kan helpen bij die nieuwe loopbaanstap.