Ik weet niet welk beroep bij me past, help!
Je hebt vast op de middelbare school ooit zo’n beroepentest gedaan. Met z’n allen naar het computerlokaal, een stuk of 100 stellingen invullen en hop, een overzicht met 20 passende beroepen rolde uit de printer. Kun jij je nog herinneren wat daar uit kwam?
Ik deel mijn top 3 van ‘passende beroepen’ met je:
1 Docent economie (verschrikkelijk)
2 Masseur (nee bedankt)
3 Theoloog (hoe dan?!)
Zo’n test geeft dus niet altijd DE kant-en-klare oplossing.
Intussen hebben beroepentests op middelbare scholen natuurlijk een flinke upgrade gekregen. Maar nog steeds weten veel leerlingen niet welke studie ze moeten kiezen na hun eindexamen. Misschien had jij daar ook wel last van. Er is ook zo veel keus. Van fotograaf tot evenementenplanner, van advocaat tot hovenier. Zoveel beroepen! Misschien ben je net als zovelen maar voor rechten gegaan, omdat die studie ‘breed is en dus veel opties biedt’. Maar ben je er nu niet meer zo blij mee.
Mijn werk past niet meer, maar wat dan wel?
Misschien werk je al een tijdje en ben je er inmiddels achter dat dat beroep niet meer bij je past. Daar kwam ik zelf 5 jaar geleden achter. Ik werkte in de jeugdzorg als ambulant begeleider, maar vond het werk niet leuk meer. Ik ging met tegenzin, voelde me niet geschikt voor dit werk en kreeg er ook helemaal geen voldoening of energie van. Ik wist heel zeker dat ik dit niet meer wilde. De jeugdzorg, het onderwijs: die sectoren wilde ik achter me laten. Maar dan wel iets met mensen doen, dat sowieso. Maar wat dan? Welke beroepen zijn er eigenlijk nog meer? Volgens het CBS zijn het er 440! En er komen ook nog eens elk jaar een aantal beroepen bij. Van een groot deel denk je misschien al: dat is niks voor mij. Maar dan blijven er nog zo veel beroepen over!
Zelf volgde ik een traject bij een loopbaancoach om daarachter te komen. Ik was zo vastgelopen dat ik er zelf echt niet meer uitkwam. In mijn hoofd speelden zich honderden scenario’s af. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Help!
Er zijn gelukkig, naast loopbaancoaching, andere, laagdrempelige manieren om erachter te komen welk beroep bij je kan passen.
3 manieren om erachter te komen welk beroep bij je past
- Informatie inwinnen bij iemand met dit beroep. Ben je al nieuwsgierig naar een aantal beroepen? Lijkt bijvoorbeeld bij de brandweer je stiekem wel wat? Ga dan niet direct op zoek naar de eerste de beste opleiding, maar ga in gesprek met iemand van de brandweer. Vraag om een meeloopdag. Bezoek de open dag van de lokale brandweer of meld je aan als vrijwilliger om te ontdekken en ervaren wat dit beroep precies inhoudt. Liever als advocaat aan de slag? Check je familie- of vriendenkring: wie is er advocaat of kent een advocaat? Vraag om een telefoonnummer of mailadres en kom in contact. Vraag diegene het hemd van het lijf over zijn of haar beroep. Hoe is het om advocaat, politieagent, architect of woonbegeleider te zijn? Vraag wat ze precies doen, hoe hun werkdag eruit ziet, hoe ze tot hier zijn gekomen, welke opleiding ze hebben gevolgd, welke stappen ze hebben genomen. Waarom doen zij dit werk, wat is hun missie? Waar lopen ze tegenaan en waar halen ze juist plezier uit? Wat zijn de voor- en nadelen van dit beroep? Op de website van de Nationale Beroepengids vind je ook veel informatie over verschillende branches en beroepen. Als je een LinkedIn account hebt, typ je het beroep en je woonplaats in. Misschien zit er iemand dichterbij in je netwerk dan je denkt!
- Heb je nog helemaal geen idee welk beroep er bij je zou kunnen passen? Denk eens terug aan wat je vroeger als kind graag deed. Misschien kwam je vroeger regelmatig in de timmerwerkplaats van je oom, het atelier van de buurvrouw of de kledingwinkel van je tante. Of zat je altijd bij de buurvrouw die als gastouder kindjes opving of hielp je als kind altijd al graag mee met tuinieren, rommel sorteren, dieren verzorgen, koken, computers repareren of het bijhouden van de boekhouding. Wat zegt dit jou over een eventueel passend beroep?
- Om te weten welk beroep bij je past is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Vragen als waar word ik blij van, wat geeft mij energie, wat vind ik belangrijk, wat is mijn missie, wat zijn mijn talenten, brengen je een stuk verder in je zoektocht. Ik heb hier verschillende blogs over geschreven waar je mee verder kunt. Bijvoorbeeld deze blog over hoe je ontdekt waar je wel of geen energie van krijgt. Deze blog over kernkwaliteiten en deze blog over wat je belangrijk vindt in werk of loopbaan. Als je 100% helder hebt wie je bent, wat je kunt en wilt, kun je hier bewust beroepen aan toetsen.
Ik hoop oprecht dat je al iets kunt met deze tips.
Kom je er in je eentje echt niet uit? En zie je door de bomen het bos niet meer, zoals ik toen ik op dat kruispunt stond? Kun je wel wat hulp gebruiken (of al zou je willen dat je het zelf wel kon uitvogelen)? Je kunt bij mij terecht voor een 1:1 traject van 3 maanden, maar ook voor een frisse loopbaancheck van 60 minuten.
Ga je voor de deep dive? Of juist voor kort, maar krachtig?
Plan een gratis kennismaking en we kijken samen naar de mogelijkheden!