Skip to main content

Human Design: wat het je kan vertellen over je werk.

Misschien heb je er al eens over gehoord: Human Design. Een tool die met je geboortedatum, tijd en plaats jouw ‘unieke blauwdruk’ berekent.  Die blauwdruk geeft je inzicht in je persoonlijkheid, je talenten en hoe je (betere) keuzes kunt maken. Een soort kompas dus.  Je hoeft niet helemaal te weten hoe dat precies werkt: het systeem is namelijk een mengelmoes van onder andere de chakraleer, astrologie en biogenetica.. 

Een aantal maanden geleden kwam het op mijn pad. Meerdere keren zag ik Human Design voorbijkomen op LinkedIn of Instagram. Ik wilde er meer van weten. Ik kocht er een boek over. En daarna nog een. Ik ging mensen volgen op social media.  En liet begin dit jaar een persoonlijke analyse maken (want wat een klus om dat allemaal zelf uit te zoeken!) 

Ik vind het fantastisch. Nogmaals, je hoeft er niet in te geloven. Ik ben ook sceptisch als ik lees hoe het ontstaan is. Maar het kan natuurlijk geen enkel kwaad om je eigen ‘chart’ (die unieke blauwdruk) eens (gratis!) te laten maken. Ik vind www.schoolofhumandesign.nl een fijne site om dat te doen!

In je chart vind je onderdelen zoals je energietype en strategie. Je kunt er ontzettend veel meer uithalen, maar die 2 kunnen al heel waardevolle inzichten geven op loopbaangebied! 

Bij deze wat uitleg over de 5 verschillende energietypen 

  • Manifestors (8% van de mensen). Ben je een manifestor dan herken je jezelf misschien in deze termen: initiatiefnemers, leiders, diegenen die zeggen: we gaan DIE kant op! Zij halen energie uit zichzelf, van binnenuit, door te creëren en realiseren. 
  • Generators (37%) : dit zijn de bouwers, de doeners. De meerderheid van de mensen is een generator. Zij halen energie uit waar ze goed in zijn, wat hen uitdaagt. Ze zijn vaak sociaal, werken graag samen en krijgen voldoening uit zichtbare resultaten. Ze hebben een groot doorzettingsvermogen, 
  • Manifesting Generators (31%) : een combinatie van bovenstaande 2. Een generator, maar met meerdere talenten en passies. Is de generator bezig aan 1 klus of activiteit, een manifesting generator doet er meerdere tegelijk. Ze hebben vaak meerdere passies, interesses en talenten.

Deze 3 types vallen grofweg onder ‘de doeners’. Zij halen de energie van binnenuit, door te creëren en aan de slag te gaan. Het geeft hen voldoening om bezig te zijn. 

  • Projectors (20%) : dit zijn de begeleiders, de coaches, mentoren, leraren, gidsen. Zij zien snel het overzicht, zien waar dingen anders of beter kunnen. Zij halen energie uit dingen efficiënter maken. 
  • Reflectors (1%) : het meest zeldzame energietype. Dit zijn de adviseurs, de spiegels van de samenleving. Hun chart is helemaal open, waardoor ze makkelijk energie uit hun omgeving opnemen en deze ook weer uitstralen. Aan een reflector kun je zien hoe de energie in een ruimte is. 

Deze 2 types vallen grofweg onder ‘de denkers’. Zij worden ook wel de niet-energietypes genoemd. 

Je kunt het verschil tussen de types goed zien als de verschillende taken op een bouwplaats

  • De Manifestor heeft besloten dat het deze plek wordt en wat er komt te staan. Bijvoorbeeld een hotel. Initiëren is hun strategie. 
  • De Generators gaan aan de slag met bouwen. De fundering, de materialen, de waterleidingen. Reageren is hun strategie: wat moet er gebeuren? Aan de slag!
  • De Manifesting generators zijn overal tegelijk mee bezig. Niet chaotisch, maar omdat de afwisseling en variatie hen zo aanspreekt. Zij zijn bij wijze van spreken bezig met de fundering, maar ook al met de inrichting, de kleur op de muren en het aanleggen van de omliggende tuin. 
  • De Projectors zien waar dingen sneller, beter of efficiënter kunnen. Zij hebben overzicht, sturen aan en houden de planning in de gaten. Ze zorgen voor de juiste persoon op de juiste plek zodat alles soepel verloopt. Ze zijn strategisch, geven advies en bemiddelen waar nodig. Wachten op die uitnodiging is hun strategie.  
  • De Reflector aanschouwt het hele tafereel. Spiegelt wat er gebeurt. Loopt het goed, dan is de reflector tevreden. Loopt het niet, dan is dat ook af te lezen of te merken aan deze persoon. 

Mocht je je chart hebben gemaakt: kijk eens wat je herkent van jouw energietype in de omschrijving hierboven.

Ik ben uiteraard heel benieuwd of je ook dingen wel of niet terugziet in je huidige werk!